Ferenc Farkas official website

Gombos Laszló : Farkas Ferenc

Farkas Ferenc (1905–2000) a 20. századi magyar zene kiemelkedő személyisége volt, sokoldalú és kedvelt zeneszerző, a budapesti Zeneakadémia legendás zeneszerzéstanára. A  mester egész lényét és tevékenységét a harmónia és szépség igézete hatotta át. Nyitott volt mindenféle újdonság iránt, a különféle hatásokat és inspirációkat azonban úgy építette be kompozícióiba, hogy azok a lehető legszélesebb zenekedvelő réteg számára is érthetőek és élvezhetőek maradjanak. Nyolc évtizeden átívelő pályája során kivételes népszerűségre tett szert, a század végén a magyar zene doyenjeként tisztelték.

Farkas Ferenc széles körű sikerének titka – személyisége mellett – talán sokoldalúságában rejlik. Hosszú életét mindvégig teljes aktivitással: munkával és szüntelen tanulással töltötte. Igen sokféle feladatot látott el, és tapasztalatait művészetében is kamatoztatta. A budapesti Zeneakadémián Weiner Leónál és Siklós Albertnél tanult, majd 1929 és 1931 között Rómában, Ottorino Respighi mesteriskolájában mélyítette el tudását. De időközben korrepetitor és karmester volt a Városi Színházban, a 30-as években színházi zenekarokban zongorázott és népzenét is gyűjtött. Ugyanekkor színpadi kísérőzenéket és filmzenéket írt, átdolgozott, betanított és vezényelt. Tanított a Székesfővárosi Zeneiskolában és 1941-től a kolozsvári konzervatóriumban, amelynek igazgatói tisztét is betöltötte. Közben a kolozsvári Nemzeti Színház, majd a budapesti opera karigazgatója volt, hangversenyeket szervezett, amelyeken maga is fellépett. 1946-ban ő alapította és néhány évig vezette a székesfehérvári konzervatóriumot, 1949-től pedig negyedszázadon át volt a Zeneakadémia zeneszerzéstanára, többek között Ligeti György, Kurtág György, Szokolay Sándor, Petrovics Emil, Kocsár Miklós és Jeney Zoltán mestere. Számos cikket írt, előadásokat tartott, rendszeresen hívták meg hazai és nemzetközi versenyek zsűrijébe.

Tevékenységi köreinek sokfélesége összefügg Farkas zenéjének stiláris és műfaji sokszínűségével, és magyarázatot ad arra is, hogy miért komponált olyan sokféle előadói apparátus számára, mint talán egyetlen kortársa sem. A szólótól az oktettig szinte minden hangszerre írt, és a vokális, a zenekari, az oratorikus és színpadi műveket is számítva mintegy száz féle összeállítású alkotását ismerjük.

This article was last updated on Fri, Jun. 1 2018

all content © 2005-2019 ferencfarkas.org / AFPublishing

contact: info[at]ferencfarkas.org

content managed with phpwcms
webdesign by ifdesign